A szappanopera rétegei – Jane the Virgin (2014–)

2019. július 26. - Raposa Renáta

A Biblia mint szépirodalmi mű rengeteg más műfajra és íróra volt hatással, közismertebb történeteit bátran intertextuálták szinte az összes korban. Hollywood sem maradhatott ki a feldolgozások sorából  gondoljunk csak a Jézus Krisztus Szupersztárra  és most a fókuszba egy ilyen sorozat kerül, az amerikai szappanopera (vagyis inkább annak szatírája), a Jane the Virgin. A szűz-de-terhes motívumon kívül több bibliai utalás is került bele, emellett a keresztény vallás, és általánosságban a vallás nagyon fontos szerepet kapott.

jane1.jpg

Kép forrása: StarsDaily

Bevezetés a szappanoperába

A sorozat első hallásra bugyutának tűnhet: a vallásos, szűz Jane Gloriana Villanuevát mesterségesen megtermékenyíti a (kicsit részeges) nőgyógyásza. Hogy ne legyen egyszerű a történet, a leendő apuka Jane egykori crushja. Eléggé megadja a szappanopera-hangulatot, ahogy a latin narrátor (akire később még kitérek) mondaná: Egyenesen olyan, mint egy telenovella! Ez viszont csak a legfelső rétege a történetnek, hiszen a latinos drámázás mellett olyan témákat érint komolyan, mint az abortusz, a vallásosság vagy éppen a migrációval kapcsolatos problémák.

Ezeken a témákon túl a sorozat több műfajt fog egybe. Amellett, hogy dráma, vígjáték, telenovella, még krimi is, hiszen a rendőrség fontos szerepet kap, több gyilkosság történik, és családok múltját is kutatják. Én leginkább szappanopera-paródiaként szeretek rá hivatkozni, hiszen ennek lényege, hogy a fő cselekményt felülírják az otthoni konfliktusok, rengeteg érzelemmel megtűzdelve. Itt is megtörténik mindez, de mégis humorosan, ironikus módon, ha pedig komoly jelenetekre kerül sor, azt az ember nem érzi elcsépeltnek.

Fontos szerepet játszik a sorozatban a már előbb említett latin narrátor, akinek kiléte még homályos, de ő meséli el a Villanueva-nők történetét. Rengeteg feliratozás, giccsesnek tűnő, de mégis jó időben használt effekt (mint például egy beszélő kép) és ikonikus hashtaghasználat teszi egyedivé a sorozatot, amit a rajongók  de az is aki két részt nézett  egyből felismernek. Ezek a hang nélküli feliratok és hastagek a narrátor elmesélési folyamatának részei, sokszor vicces, sokszor pedig komoly témák körül. Mielőtt tovább pörgetne az olvasó a sorozathoz hűen csak annyit írnék: #spoilerveszély.

A haldoklás mellékhatásai - John Green: Csillagainkban a hiba

„Összekötő, visszatérő, betegítő, rejtegető, leleplező! Nézd, ahogy apad, ahogy árad, és visz magával mindent! // Mi az? - kérdeztem. // Víz - felelte. - Na meg az idő.", kezdődik a sokak által kedvelt romantikus film/ifjúsági regény, a Csillagainkban a hiba. Nem túl...

A latino közösség a sorozatban

Amerikában a latin-amerikai országokból történő bevándorlás folyamatos, az európaihoz hasonló, de régebb óta tartó probléma, melyet a kormány szigorúan szabályoz. Mivel Jane nagymamája venezuelai, így több aktuálpolitikai kérdést is beleszőttek a cselekménybe. Az első ilyen akkor történik, mikor Alba-t (a nagyit) lelökik a lépcsőn, így kialakul a lehetősége annak, hogy a biztosítási cég a kórháznak úgynevezett “orvosi visszahonosítást” (medical repatriation) rendel el. Ez annyit jelent, hogy a papír nélküli beteget rárakják egy gépre és hazarepítik, hogy ott folytatódjon a kezelése. Ezzel egybekötve arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy ilyen és ehhez hasonló lépésekkel akár családok szakadhatnak szét.

Alba egy szerencsés csavarnak és egy kedves segítőnek köszönhetően (Michael, Jane rendőr szerelme) maradhat az Államokban. Végül a történtek mégis arra sarkallják őt, hogy nem élhet sem ő, sem a családja rettegésben, így a deportálás veszélye ellenére benyújtja a kérelmet zöld kártyára. Ezt sikeresen megkapja, ezután pedig meg sem áll az amerikai állampolgárságig. Persze az események nem egymás után történnek, így  a változásokra az amerikai politikai életben külön nem reagálnak, de a következő jelenet – mely az állampolgársági ünnepség után készült – bemutatja a véleményüket.

Mivel nem csak a karakterek, de a színészek nagy része a latino közösség (latin nyelvterületről Amerikába vándoroltak és azok, akiknek minimum egy szülője latin-amerikai) részét képezi, nem csoda, hogy szívügyük az integráció  vagy a problémamegoldás hangsúlyozása. Alba deportálásának és a család szétszakításának ötletét a Linát (Jane legjobb barátnőjét) alakító Diane Guerrero személyes története adta, aki 14 évesen egy nap arra ért haza, hogy szüleit visszatelepítik Kolumbiába.

jane2.jpg

Kép forrása: Buzzfeed

Emellett különleges, hogy a sorozatban a szereplők végre nem a hagyományos latin sztereotípiák szerint dolgoznak, tehát senki sem szobalány vagy dadus. Jane anyukája tánciskolát vezet, Alba eredeti foglalkozása szerint ápoló, így ezt Amerikában is folytatta. Mivel még fiatalok, Jane és Lina több „fehérrel” együtt egy hotel bárjában dolgozik, de később Lina divattervező lesz, míg Jane először tanár, aztán író.

Ez a lépés is hatalmas jelentőséggel bír. Sok kétnyelvű amerikai fiatal nyilatkozta, hogy gyerekkorukban barátnőik azon vitatkoztak, hogy ki hasonlít jobban Rachel-re a Jóbarátokból, ők pedig még példát sem találtak maguknak, akivel picit azonosulnának. Több latino fiatal kapott Jane-ben egy modellt, és ezt az írók csak erősíteni szerették volna azzal, hogy Jane feladta a biztos tanári állását, hogy író legyen.

A latino közösség a sorozaton túl

Számunkra bármennyire is furcsa, az USA-ban sok latino úgy indul, mint itthon egy-egy kisebbségi közösséghez tartozó fiatal. A Jane-t alakító Gina Rodriguez maga is Puerto Rico-i felmenőkkel rendelkezik. Szülei bevándorlók, akik fontosnak tartották az integrációt és az amerikai kultúra ismeretét, ezért a színésznő tökéletesen, akcentus nélkül beszél angolul. Amiatt erőltették ezt annyira, mert őket sokszor érte megkülönböztetés emiatt – a tökéletes nyelvi tudás ellenére is. Többször nyilatkozott a kultúrájának elfogadásával kapcsolatban (a kettős identitást erősítve akár két nyelven is), mégis a legnagyobb sikert azzal érte el, mikor 2015-ben megnyerte vígjáték kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-díjat. Rodriguez előtt utoljára hat évvel jelöltek latinát America Ferrera személyében.

Beszédét azzal kezdte, hogy „Köszönöm Istenem, hogy művésznek teremtettél” – ez pedig nem véletlen, hiszen szerinte ez a díj végre egy olyan közösséget képvisel, akik hősnek képzelhetik magukat. Rodriguez díjátvételénél egy emlékezetes idézet is elhangzott: „Apukám azt mondogatta, hogy minden reggel mondjam el, hogy ≫Csodálatos nap lesz a mai, ma tudok és tenni fogok≪, hát apa, csodálatos nap a mai, ma tudok és tettem.” A közösség elfogadása érdekében tett újabb sikert az jelentette, mikor a nemrég bemutatott Miss Bala című remake stábjának 95%-a latin származású volt.

A szexualitás és az ember - modern kilátások és zsákutcák Lawrence-től Lakatos Leventéig

Mit nevez az ember szexualitásnak? Mik az erotika és a vonzalom érzelmi alapjai? Létezik-e lelki síkja a szexuális aktusnak, vagy az egyszerű élmények közé sorolható? A kérdés a történelem minden korszakában foglalkoztatta az embert. A modernitás embere sem határolódik el a kérdéskörtől: az alábbi cikk elsősorban a jelen emberének válaszait kutatja Lakatos Levente Szigor című könyvsorozata alapján.

A Villanueva család és a vallás

Ahogy már említettem, a sorozatban központi szerepet játszik a vallás. Mikor Jane terhességére fény derül, meddő anyák zarándokolnak el hozzá, hogy megöleljék a lányt, mivel biztosak benne, hogy isteni csoda történt vele (véletlenül sem egy félresikerült nőgyógyászati vizsgálat). Természetesen ezek a vallási poénok sokszor kisebb csavarral történnek. Az előbb említett jelenetben maguk az apácák csinálnak profitot az iskolának az eladott zsetonokkal, miközben ők tudták a pontos részletét a fogantatásnak. 

Szinte minden részben hallható bibliai utalás mégis a legemlékezetesebb, amikor a „38. fejezet”-ben a „nagy áradás”, tehát csőtörés következtében a Villanueva család kénytelen elköltözni szeretett otthonából egy hotelbe, ahol a nagymama reggelinél (ugyan nem állatokból, de) a fogásoknál „mindenből kettőt” rendel. Ebben a részben derül ki egy flashback által, hogy mikor a bevándorlás után a nagyi beköltözött ebbe a bizonyos házba, az első mondata a következőképp hangzott: „S lőn világosság!” Összességében a készítők ezeket az utalásokat és részeket egyszerű, de pajkos – és ami a legfontosabb: a kereszténységet nem degradáló – módon építi bele a dialógusba. Ahogy megjelenik a szupervallásos nagyi, úgy az ateista szereplő is, például az apuka.

Az egyéni döntések szabadsága és tisztelete

Jane-nek végül egy kisfia születik, akit Rafaellel (az ateista apukával) külön-mégis-közösen nevelnek, ez pedig nem meglepő, hogy bonyodalmakat okoz. Mikor Alba megjegyzi Jane-nek, hogy mostanában nem járt misén, és mégis hogyan akarja így a gyermekének átadni a vallás szentségét, Jane bejelenti az apukának, hogy, itt az ideje elkezdeni Mateo vallási oktatását. Rafael ezt még korainak és feleslegesnek tartja. Nyilván itt már felvetődik a kérdés, hogy mikor optimális bevezetni egy kisgyermeket a vallások világába és mennyire kell, hogy ez a gyermek saját döntése legyen.

Bonyolult a helyzet, ha a szülők különböző felekezet tagjai, hát még amikor egyikőjük nem vallásos. A sorozatbeli vita hevében, annak ellenére, hogy Jane senkire nem kényszerítette rá saját hitét, azt találja mondani: ha Rafael járt volna templomba, talán meg tudná különböztetni jót a rossztól. Végül egy későbbi jelenetben rájön, hogy Mateo templomtól való távoltartása nem a véletlen műve. Időközben ugyanis Jane összeházasodik szerelmével, de Michael röviddel ezután egy baleset következtében meghal. Nem csoda, hogy ez megrendítette hitét és magának is bevallotta, mérges Istenre, és vallásosan nem nevelhet gyermeket, hacsak nem példa ő maga is. Amíg pedig nem rendezi saját kapcsolatát Istennel, belátja, hogy Rafaelnek igaza van, és még korai Mateot misére járatni.

jane3.jpg

Kép forrása: Buzzfeed

Mindezek ellenére a karakterek legfőbb értéke, hogy megértik egymás személyiségét, hitét és értékeit. Az egyik főszereplőnél mellrákot diagnosztizálnak, (Rafaelt beleértve) a család szó nélkül az asztal köré ül és egymás kezét fogva közös imádságba kezd. Mikor a későbbiekben Mateo ezért a főszereplőért titokban imádkozik, azt mondja Rafalnek, hogy ezzel fogja őt megmenteni. Rafael ahelyett, hogy kiábrándítaná, elmagyarázza: az imádkozás nem közvetlenül old meg problémákat, de erőt ad ahhoz, hogy túljusson a nehéz időszakon – ezzel erősítve mind saját “hitetlenségét” és a racionalitást, mind pedig a Villanueva család összetartó hitét. Így a sorozat ismét bemutatta azt, ami minden problémafelvetésnél a legerősebb volt: sokszor nem egy adott cselekedetet kell megérteni, hanem tisztelni azt, hogy a cselekvő miért döntött emellett.

Ez a szemléletmód jelent meg az abortusz kérdésénél is. Xiomara, Jane édesanyja terhes lesz, de egyáltalán nem érzi úgy, hogy szeretne még egy gyermeket. Jane-nel 16 évesen esett teherbe, így éppen most kezdené el élni saját életét. Kiderül, hogy Alba első reakciója lánya tiniterhességére az abortusz volt, mely miatt a mai napig szégyelli magát, hiszen unokája személyében ő is ajándékot kapott. Érthető, hogy mikor Xiomara bejelenti, hogy másodszorra milyen döntésre jutott, nem örül neki. Végül mégis rájön, hogy jobban szereti lányát, mint amennyire ellenzi az abortusz ötletét. Az esemény bemutatása is egyedi, vagyis inkább természetesnek hat. Nincs a megszokott sírva-bűntudattal-telve-megyek-a-kórházba jelenet, nem mutatják be magát a folyamatot. Végig a szereplők reakciójára fókuszálnak, nem arra, hogy Xiomara szenvedne. Az egész beleépül két rész közé, utalva ezzel arra, hogy ezt is lehet természetesen kezelni, ha tényleg tudatos döntéssel jutott ide az ember és tényleg egy nem kívánt eseményről van szó.

Kamaszéveinken a gyerekzár - Mécs Anna: Gyerekzár

Fiatal felnőtt, young adult. Hacsak nem mi vagyunk a Benjamin Button különös életének főszereplői, mindannyian átélhettük/átéljük a felnőttkor előtti különös időszakot. Azt, amikor azon a kis vonalon állunk, mint a Greenwichbe látogató turisták, akik egyszerre vannak két időzónában.

A végére maradt a sorozat legtöbbet vitatott kérdése, mégpedig a szüzesség. Ha eddig nem lett volna világos, Jane a véletlen-mesterséges-megtermékenyítés során nem azért szűz, mert nem volt még az életében különleges férfi, hanem mert házasságig vár. Annak ellenére, hogy sokan úgy gondolják: ez egy kényszerdöntés volt Alba hatására, ez nem igaz. Jane az édesanyja és a nagymamája történeteit hallgatva döntött így. Édesanyja tiniként lett terhes, míg a vallásos nagymamáját bizonyos döntések miatt kitagadta az egész családja. Persze ott van az ikonikus virágos jelenet, melyben Alba megkéri Jane-t, hogy szorítson, majd nézzen meg egy virágot, utalva szüzességére és arra, hogy amit egyszer megtesz, nem lesz ugyanolyan. Ennek ellenére Jane azért döntött így, mert hitt abban, hogy Isten ezt várja el tőle és ezáltal tud vele egy kapcsolatot kialakítani. A sorozat itt sem a vallásosság vagy a szüzességi fogadalom betartását próbálja a nézőkre ráerőltetni, hanem több nézőpontból bemutatni, hogy minden egyes ember szabad akarattal rendelkezik döntéseiről  – amik felett soha nem kell bűntudatot éreznie.

____________________

Felhasznált anyagok:

https://www.buzzfeed.com/jaimieetkin/jane-the-virgin-forever  

https://www.buzzfeed.com/emilyorley/jane-the-virgin-made-a-statement-about-immigration-reform-in#.jtMJJp6RM  

https://www.americamagazine.org/arts-culture/2017/02/15/jane-virgin-offers-refreshing-look-christian-sexuality  

https://christandpopculture.com/jane-the-virgin-book-of-ruth-latina-identity/  

https://tv.avclub.com/jane-the-virgin-gets-biblical-in-a-heavenly-episode-1798187177  

https://www.vanityfair.com/hollywood/2016/10/jane-the-virgin-abortion-interview-jennie-snyder-urman

https://remezcla.com/lists/culture/gina-rodriguez-fathers-day-message/

A bejegyzés trackback címe:

https://kultagora.blog.hu/api/trackback/id/tr4114980730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.