„Kékharisnyák, akikben viszket valami firkálhatnék” – Nők reprezentációja az irodalomban

2018. október 24. - f21.hu

Hol vannak a nők az irodalomból? – tesszük fel jogosan középiskolai irodalom órán a kérdést. Ha megvizsgáljuk az irodalmi kánont, vagy azt, hogy mely írók munkásságát tárgyaltuk az iskolai irodalomórákon, sajnos szemet szúr a férfiak túlnyomó többsége. A kortárs írók között mégis egyre több sikeres írónőt találhatunk. Akkor most hogy is van ez? Vajon mi ennek az oka? Miért volt régebben kevesebb írónő? A választ akár Virginia Woolf Saját szoba című könyvében is kereshetjük.

woolf1_jpg.png

Kép forrása: National Post

Woolf idejében – a 20. század elején – nem volt evidens a női emancipáció, kevés nő végzett egyetemet. Az írónő műveiben ezt jeleníti meg: alapkérdése a nők társadalmi helyzete. Bár elismert, korán sikeres szerző volt, mindig nehéz volt elhelyeznie saját identitását mint nő és mint író; ez a dilemma meghatározza összes művét.

Virginia Woolf regényeinek témaköre, nagypolgári származása kapcsolódik a feminista mozgalmakhoz. Ugyan Woolf nem volt feminista, de bizonyos elméleteikkel azonosulni tudott, ezért Saját szoba című esszéjét ma sokan a feminizmus alapműveként tisztelik és tanulmányozzák. A Saját szoba lényegében egy alapmű a nők helyzetéről, lehetőségeiről, s arról a gondolatról, hogy a nők is érnek ugyanannyit, mint a férfiak. Woolf a nők és a regény témakörét továbbgondolta, s nem korlátozódott a már ismert és elismert írónők – úgy mint Austen, Brontë nővérek, George Eliot vagy Gaskell – munkásságának tárgyalására.

Központi kérdésként veti fel azt, hogy vajon mire van szükség a nők egyenjogúságához, és ahhoz, hogy ők is íróvá tudjanak válni. „Az intellektuális szabadság anyagi tényezőkön múlik. És a nők mindig szegények voltak.” – írja esszéjében. Eszerint a regényíráshoz anyagi függetlenség szükséges, amihez pedig elengedhetetlen a saját szoba és a saját kereset, s ezek egyáltalán nem álltak rendelkezésre a nők számára akkoriban: „A nőknek rendelkezniük kell pénzzel és saját szobával, ha regényírásra adják magukat.”

(A cikk egy részlete az f21. hu-val való együttműködésünk nyomán kerül közlésre.)
Szerző: Ágel Zita

A cikk folytatását ide kattintva olvashatod el partneroldalunkon, az f21.hu-n.

A bejegyzés trackback címe:

https://kultagora.blog.hu/api/trackback/id/tr9614319553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.